Poziv za učešće na novom projektu za biblioteke: Digitalni gradjanin

Institut za razvoj i inovativnost mladih – IRIM je uz finansijsku podršku kompanije Google i saradnju sa lokalnim partnerima pokrenuo regionalni projekat opremanja biblioteka naprednom tehnologijom – “Digitalni građanin”.
STEM (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) kompetencije i korišćenje novih tehnologija postale su neophodne za moderna društva i građane. Veštine rešavanja problema i saradnje predstavljaju veštine koje su neophodne za 21. vek i za jednako učešće građana u svakodnevnim životnim procesima. Biblioteke su ključna mjesta znanja u lokalnim zajednicama i predstavljaju najbolja mjesta za usvajanje novih veština i kompetencija.
Ideja je da se sprovođenjem projekta “Digtalni građanin” biblioteke transformišu u centre za razvoj digitalnih kompetencija, znanja i veština dece i odraslih. Cilj projekta je da se omogući pristup novim tehnologijama i alatima za lokalne zajednice. Lokalne zajednice bi uz ovaj projekat trebalo da se osnaže i dobiju još jedan način da se pripreme za savremene izazove tržišta rada, znanja i kompetencija. Dostupnost nove tehnologije u bibliotekama bi trebalo da prevlada otklon prema savremenim tehnologijama i učini ih dostupnim za sve kategorije stanovništva.

Kroz projekat, IRIM će donirati edukativnu opremu koja podrazumeva micro:bit uređaje i uradi sam elektro setove. Radnici biblioteke će proći kroz obuku za korišćenje opreme u cilju osposobljavanja da samostalno sprovode i organizuju besplatne obuke za građanstvo.

Kroz projekat će biti uključeno 20 novih biblioteka iz Srbije, 20 iz Bosne i Hercegovine, 120 iz Hrvatske i 10 sa Kosova.

Svaka biblioteka će dobiti:
·         20 micro:bit mikro računara spakovanih kao knjiga, koji će moći da se
iznajmljuju građanstvu i koriste za sprovođenje javnih radionica u bubliotekama
·         5 uradi sam elektronskih setova kao dodatak micro:bit-ovima
·         3 besplatne edukativne radionice za bibliotekare
·         Potpunu podršku u razvoju biblioteke u digitalni inovacioni centar

U drugoj fazi projekta bibliotekama će biti donirani 3D printeri i potrebna obuka za korišćenje i prenošenje znanja. Printeri bi trebalo da stoje na raspolaganju građanima u prostorijama biblioteke čime bismo za 10 biblioteka iz Hrvatske, 5 iz Bosne i Hercegovine, 5 iz Srbije i 5 sa Kosova omogućili da postanu mesta
istinske inspiracije i kapaciteta za inovacije.

U nastavku na dostupnim linkovima možete naći originalnu prijavu za konkurs na engleskom i hrvatskom.

Hrvatski: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSczJrGRMDW__A3MdFSvLGKrEsXkqqssTK_IXimLyujr-NSCdQ/viewform

Engleski: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc5Q1OGFZgh7GlJzH5gkREyLo7rJ3RCZ0IU-wGHSvnfvKNbuA/viewform

Aktuelno

Bitka za znanje
Maksima Gorkog 17a
11000 Beograd
+381 11 3284 534

info@bitkazaznanje.rs