Ministarstvo lokalne samouprave podržalo “Bitku za znanje”

Povodom velikog uspeha akcije Bitka za znanje i obezbeđivanja mBot robota za sve 344 škole koje su se prijavile za učešće u ovom edukativnom programu,  danas je u Naučno-tehnološkom parku održana zvanična  primopredaja donacije od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koje je obezbedilo sredstva za kupovinu čak 1.065 robota za 213 škola.

Akciju je početkom januara ove godine pokrenuo Fond B92 sa idejom da uz podršku donatora za svaku osnovnu školu u Srbiji obezbedi ove savremene nastavne alate uz pomoć kojih će đaci od 5. do 8. razreda učiti osnove programiranja i kodiranja.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić zahvalila se Fondu B92 na ovoj inicijativi i izrazila zadovoljstvo što je to ministarstvo uz podršku UNDP-a, uspelo da obezbedi donaciju za sve one škole koje su se prijavile, a koje su do ovog trenutka bile na „list čekanja“.

„Mi slušamo i otvoreni smo za predloge organizacija i privrede. Ovo je jedan od onih primera kada se svi mi zajedno mobilišemo da uradimo nešto za sve nas. Ja se nadam da će u budućnosti biti mnogo više ovakvih događaja koji govore sami za sebe. Hvala nastavnicima na inicijativi koji su pokazali kao pravi profesionalci. Ovo je pravi način da menjamo Srbiju i da idemo u digitalnu transformaciju“, izjavila je ministarka Ana Brnabić.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja takođe je podržalo Bitku za znanje, jer se koncept ovog programa uklapa u plan koji podrazumeva da će od septembra informatika postati obavezan predmet u školama.

„Cela akcija pokazala je da bitke za znanje i želje za znanjem postoje i mi se zahvaljujemo svim dobrim ljudima i kompanijama koje su takođe donirale“, rekao je obraćajajući se prisutnima ministar Mladen Šarčević.

Fond B92 je od početka akcije uz podršku nekoliko desetina društveno odgovornih kompanija i pojedinaca, obezbedio po 5 mBot robota za 131 školu, nakon čega su uz podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave obezbeđena sredstva za preostale škole.

Predsednik UO Fonda B92 Veran Matić izjavio je ovom prilikom: “Rezultati svega ovoga će biti veoma brzo vidljivi, sve ove škole i njihovi timovi počeće uskoro da se takmiče. U junu organizujemo veliko finale, znaćemo kako su roboti upotrebljeni i šta znači ova edukacija“.

Nastavnike i predstavnike medija pozdravili su i zamenica stalne predstavnice UNDP Srbija Steliana Nedera, direktorka Naučno-tehnološkog parka Gordana Danilović-Grković i direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević čije su organizacije takođe podržale Bitku za znanje. Obuku nastavnika u ovoj fazi akcije omogućilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

U Naučno-tehnološkom parku ministarka Brnabić podelila je robote nastavnicima iz 40 škola iz Beograda, za koje se danas organizuje i stručno usavršavanje nastavnika  za korišćenje ovih alata u nastavi. Obuke za nastavnike iz škola iz drugih gradova u Srbiji se uveliko sprovode, a biće okončane iduće nedelje.

Sve škole koje se do sada nisu prijavile za učešće u programu Bitka za znanje moći će to da učine tokom konkursa koji će biti otvoren pre početka naredne školske godine.

“REVOLUCIONARNI PROJEKAT, USKORO I LIGA”

Govoreći o budućnosti ovog projekta Veran Matić je rekao i:

“Možemo reći i da je ovo, na neki način, revolucionarni projekat, jer ćemo u kratkom vremenskom periodu opskrbiti robotima i obukom nastavnike svih škola koje to budu želele, tako da ćemo do kraja godine imati i mogućnost velike takmičarske lige u progamiranju na mBotovima širom Srbije.

Pošto verujem da ćemo uspeti da prikupimo dovoljno sredstava da sve osnovne škole imaju mogućnosti učenja na ovim robotima, ovo je prilika i da najavim da ćemo nastojati da što pre u nastavu uvedemo i “micro:bit” uređaje (http://microbit.org/). To će biti evolucija akcije sa robotima, jer ovaj projekat, iza kojeg stoje BBC, Microsoft, Samsung, Britanski savet i drugi, nastao je iz želje da programinje bude maksimalno olakšano, ali i dostupno svima jer je cena uređaja veoma niska. BBC je u Britaniji svakom učeniku sedmog razreda dodelio po jedan uređaj, druge države kao što su Holandija, Norveška i Island, takođe uvode ovaj uređaj kao nastavno sredstvo u škole. Nadam se da ćemo i mi, za početak, u junu moći da podelimo micro:bit svim školama koje su se do sada uključile u Bitku za znanje, naravno uz obuku nastavnika, ali i kao početak prikupljanja sredstava za nabavku micro:bitova za sve škole u Srbiji.

Svakako dugujemo veliku zahvalnost Institutu za razvoj i inovativnost mladih iz Zagreba koji su nam ustupuli kompletan know-how, model projekta, ali i obuke nastavnika, upotrebu njihovih nastavnih klipova, kao i donaciju vlasnika Instituta filantropa Nenada Bakića koji je donirao prvih 200 robota za škole u Srbiji, posle izuzetno uspešne implementacije projekta kroz Croatian Makers.

Ovaj model je moguće implementirati u zemljama zapadnog Balkana i ovo će svakako biti jedan od mojih predloga premijerima zapadnog Balkana koji se susreću u Trstu u julu ove godine u okviru Berlinskog procesa.

Potpuno je jasno da jedino veoma velikim ulaganjima u obrazovanje možemo napraviti ozbiljan iskorak, posebno u oblasti koju pokriva STEM, jer su svi obrazovni sistemi u regionu u deficitu u ovim savremenim edukativnim oblastima i programima.

Jezici kodiranja i programiranja, kroz susrete mladih iz škola ovog regiona, mogu biti novi mostovi komunikacije u potpuno drugom, pozitivnom kodu u odnosu na one koji su korišćeni ranije, a koji su sa sobom donosili i govor mržnje i netolerancije.

Mislim da je sinergija koju smo napravili u Fondu B92, uključujući u Bitku za znanje privrednike, ministarstva, naučne institucije i stručnjake koji edukuju nastavnike – dobitna kombinacija za stvaranje još šire koalicije za još veće ciljeve. Očigledno je potrebno podići i nivo kvaliteta opreme i digitalnih učionica u svim osnovnim i srednjim školama, na fakultetima, proširiti kapacitete za obrazovne profile koji su već sada u deficitu, a predviđanja su da će Evropi 2020. godine nedostajati najmanje 800.000 programera. Upravo je ovo i zadatak za Evropu, da preko ovakvih konkretnih projekata integriše zemlje zapadnog Balkana, jedne sa drugima, i u okviru EU.”

Aktuelno

Bitka za znanje
Maksima Gorkog 17a
11000 Beograd
+381 11 3284 534

info@bitkazaznanje.rs