KODigranje POČINJE!

U okviru programa Bitka za znanje počinje velika nacionalna akcija Kodigranje, namenjena razvoju nove pismenosti kod dece osnovnoškolskog uzrasta i njihovom osposobljavanju za život  u 21. veku.

U Srbiji danas nedostaje 30.000 stručnjaka iz oblasti IKT-a, a udružena prognoza više od dvadeset ministarstava obrazovanja evropskih država kažu da će Evropi već do 2020. godine nedostajati 800.000 profesionalaca iz ove oblasti.

Cilj KODigranja je da se uz pomoć učenja programiranja/kodiranja kod dece osnovnoškolskog uzrasta razvije kritičko mišljenje  i veštine  rešavanja problema, ali i da ih motiviše da se u budućnosti bave poslovima u oblasti IKT-a  i tzv. STEM zanimanjima tj. područjima prirodnih i matematičkih nauka, tehnologije i inženjerstva.

Bitka za znanje i KODigranje podrazumevaju opremanje osnovnih škola u Srbiji IT i robotičkom opremom i obučavanje nastavnika da modernu opremu koriste kao nastavno sredstvo kako bi deci pružili  kvalitetno obrazovanje, alate za razvoj i tako omogućili njihov ulazak u globalnu zajednicu.

U okviru akcije biće organizovana i takmičarska liga KODigranje u kojoj će, sa svojim timovima, učestvovati sve škole kojima su mBot roboti donirani. Timove sačinjavaju deca osnovnoškolskog uzrasta od 5. do 8. razreda, a najuspešniji timovi će dobiti prikladne nagrade – još naprednije robote i drugu IT opremu, kako bi stečena znanja mogli dići na viši nivo.

Programiranje je osnova svega, u razvijenim društvima već je postalo deo pismenosti u mnogim zanimanjima u kojima se ranije nije pojavljivalo, ali je deci često apstraktno, i ne vide se odmah stvarni rezultati. Robotika daje brze i atraktivne rezultate kroz igru i predstavlja univerzalni jezik današnjice.

Prijključite se i vi akciji KODigranja! Više o načinu na koji možete podržati borbu za opismenjavanje naše dece  možete saznati na sledećem linku.

 

Aktuelno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bitka za znanje
Maksima Gorkog 17a
11000 Beograd
+381 11 3284 534

info@bitkazaznanje.rs