Senzor me zeza !!! (belo-crno)  

Page 1 / 2 Next
  RSS

milos50
Active Member
Joined: 8 months  ago
Posts: 7
10. 04. 2017. 12:16  

pojavio se novi problem u programiranju kao programiranje sve sam dobro uradio i savladao 

Ponadao sam se da ce ici po liniji kako je prikazano u video snimku...

Problem:

kada ga stavim na crnu osmicu on se pomeri od nje i vrti se u krug po belom... Pokusavao sam vise puta i dosao do zakljucka da je senzor namesten na belo

 

Moze li se promeniti i kako ?

Edited: 8 months  ago

ReplyQuote
Александар Стевановић
Trusted Member
Joined: 8 months  ago
Posts: 51
10. 04. 2017. 12:28  

Postavite kod, ovako tesko da neko moze da vam pomogne.

Odradite screenshot i postavite sliku.

ОШ "9.Мај" Кололеч


ReplyQuote
milos50
Active Member
Joined: 8 months  ago
Posts: 7
10. 04. 2017. 12:37  

evo sad cu  slikati pa saljem ne razumem u cemu je problem a ne mogu da napredujem sa ovakvim kvarom (greskom) 😀 

 

http://imgur.com/a/STRDP  

evo link sa slikama

 
Edited: 8 months  ago

ReplyQuote
Горан Гојков
Trusted Member
Joined: 8 months  ago
Posts: 90
10. 04. 2017. 17:07  

Jel se diode na senzoru pale-gase kada se pređe preko crne i bele ivice?

Možda da se uradi test u Scratch-u, Connect/Upgrade firmware, a onda na pandu napravi program gde će panda da kaže vrednost sa senzora...

Ako je sve u redu, ja bih probao bez ovog prvog dela programa gde se menjaju boje na diodama...

Edited: 8 months  ago

ОШ "Ђура Јакшић" Кикинда


ReplyQuote
Горан Гојков
Trusted Member
Joined: 8 months  ago
Posts: 90
10. 04. 2017. 17:14  

... ili položaj motora tj. konekcija, levi-desni, jel to radi kako treba?

ОШ "Ђура Јакшић" Кикинда


ReplyQuote
milos50
Active Member
Joined: 8 months  ago
Posts: 7
10. 04. 2017. 17:31  

sacu proveriti nisam gledao motore...


ReplyQuote
milos50
Active Member
Joined: 8 months  ago
Posts: 7
10. 04. 2017. 18:00  

haos!!!! robot je namesten da ga ja ne mogu resiti 😀 

 

sve sam probao i menjati kablice motora to nema nikakve veze

i LED diode (plave) kada su na belom cim stavim na crno nestaje plava diodica 

kako i sta dalje  ??

 


ReplyQuote
Горан Гојков
Trusted Member
Joined: 8 months  ago
Posts: 90
10. 04. 2017. 18:04  

🙂 ne daj se... a drugi port, ili drugi senzor, ilu drugi robot? Jel isto?

ОШ "Ђура Јакшић" Кикинда


ReplyQuote
milos50
Active Member
Joined: 8 months  ago
Posts: 7
10. 04. 2017. 18:56  

drugi port , ista stvar...

drugi senzor probacu nesto cu videti 

drugi robot cu probati pa cu videti stanje trenutno mi je pri ruci jedan ko da sam bas na taj naleteo da ne radi...

 

u svakom slucaju veliko Hvala !!!


ReplyQuote
Горан Гојков
Trusted Member
Joined: 8 months  ago
Posts: 90
11. 04. 2017. 08:53  

ja bih se onda vratio na kôd i pokušao bez multitasking-a, znači samo praćenje linije bez uključivanja LED

ОШ "Ђура Јакшић" Кикинда


ReplyQuote
milos50
Active Member
Joined: 8 months  ago
Posts: 7
12. 04. 2017. 06:03  

da, to sam i ja mislio da je problem...Nista od toga sto smo naveli mislim da je neka malo veca greska 

U glavnom probacu sa novim robotom


ReplyQuote
Александар Стевановић
Trusted Member
Joined: 8 months  ago
Posts: 51
12. 04. 2017. 12:09  

Probaj na upgrade firmware, mozda proradi.

Proveri i kablove kojima se spaja arduino ploca i senzor.

ОШ "9.Мај" Кололеч


kodigra liked
ReplyQuote
kodigra
Eminent Member
Joined: 9 months  ago
Posts: 22
21. 04. 2017. 14:00  

Dragi svi, 

U ovom slučaju je potrebno da provjerite na koju boju vam je namješten senzor. Novija verzija Mblocka ima mogućnost podešavanja boje pa je možd apo default-u bila promijenjena. Ukoliko ovo nije slučak definitivno kako je savjetovao i Aleksandar Upgrade Firmware da biste došli do najosnovnijih postavki i ond aprogramirajte. Senzor da ne radi ne bi pratio nikakvu liniju tako da je vjerovatno u pitanju neka softverska greška. 

 


ReplyQuote
Горан Гојков
Trusted Member
Joined: 8 months  ago
Posts: 90
21. 04. 2017. 19:05  

Upgrade firmware-a i napravite Scratch program gde će panda da "kaže" vrednost sa senzora, ako govori i nula i jedan i dva i tri u zavisnosti od položaja iznad crne, mislim da je onda senzor u redu...

ОШ "Ђура Јакшић" Кикинда


ReplyQuote
Brana
Active Member
Joined: 7 months  ago
Posts: 18
18. 05. 2017. 22:36  

Kolega Gorane, ako može mala pomoć..

Tek sada smo otkrili da na jednom robotu senzor za praćenje linije ne radi kako treba. 

Plavo bude osvetljen samo desni senzor, a levi je uvek ugašen (nikad ne svetli plavo), bez obzira da li je iznad crne ili bele podloge.

Uradila sam test sa pandom, ali pokazuje samo nulu!

Hvala unapred!


ReplyQuote
Page 1 / 2 Next
  
Working

Please Login or Register