Fizičko kolo - kretanje  

Page 4 / 4 Prev
  RSS

Александар Стевановић
Trusted Member
Joined: 2 years  ago
Posts: 57
27. 05. 2017. 17:55  

Mnogo toga treba da se definise i promeni da bi ovo takmicenje dobilo pravo znacenje. Nama su smanjili upola poene zbog posakivanja, ali sta je tu je. Trebalo je naglasiti i podlogu na kojoj ce biti mapa, a ne ovako. Skola organizator je imala privilegiju da moze odmah da proba mapu i prilagodi robote istoj, dok moji ucenici prilikom vezbe mapu postavili na sto i stelovali brzinu na toj podlozi, kad ovamo laminat a robot kao da su na stazi prepone 🙂

Vazno je ucestvovati 🙂

ОШ "9.Мај" Кололеч


ReplyQuote
Dragica Mitic
New Member
Joined: 2 years  ago
Posts: 1
28. 05. 2017. 15:49  

Ma da je 20  - u zbiru nam je oduzeto 100 bodova minimum za tim. Kad sam završila sa svojom komisijom nisam imala ni kome da uložim žalbu. Jedan član komisije je prosto otišao, džabe sam pokušala da bilo šta da dokažem. Tužno je jer mislim da su to samo našoj školi gledali a najtužnije je što su deca  dan  pre takmičenja prepravljali kod da ide po sredini linije a ne ivici. Da je ostala ivica gubili bi 20 poena a ovako 100, jer u velikim zavojima se čini da senzori iako ne napuštaju stazu kao da izvire ali u suštini ne beže sa staze. Deca su jako, jako razočarana a ja prosto ne mogu sebi doći od ljutnje!!! U komisiji gde sam ja bila takve stvari nisam ni gledala osim što sam  obraćala  pažnju ivica ili sredina. Koleginica  koja  je bila u komisiji sa mnomi i ja , svakom detetu pre puštanja robota smo objašnjavali kako da postupi u cilju da pomognemo deci i da ih ohrabrimo. Jednom detetu zamalo što nisu skinuli bodove jer mu je na zadnjem kavdratu izvirio jedan senzor a ne oba. Pokušavam da se smirim od juče ali prosto ne ide. Da li smo mi trebali decu da ohrabrimo ili da ih demorališemo, čini mi se da smo postigli ovo drugo bez obzira na sav entuzijazam, energiju i uloženo vreme.

 


ReplyQuote
Саша Матијашевић
Active Member
Joined: 2 years  ago
Posts: 8
28. 05. 2017. 18:47  

У Нишу смо имали само две жалбе на начин бодовања.

У једном случају је ученик програмирао да се робот заустави после одређеног броја секунди, али је планирао да робот крене из половине првог квадранта, како смо робота поставили на почетак квадранда он се зауставио пре изласка са стазе, нисмо му признали поене за последњи квадрант и уписали време 1000 секунди (јер није завршио трку) али се наставница жалила на време од 1000 секунди и зтражила да признамо време вожње од око 24 секунде.

У другој ситуацији су сва четири робота једне школе толико брзо ишла по стази да су S кривину буквално прелетели уз благо скретање на лево и ти квадранти им нису рачунати што је њима сметало јер немају шанси за трећи круг. Иначе су стазу завршили испод 9 секунди!

Желимо пуно среће свима који су се пласирали у последњи круг такмичења.


ReplyQuote
Slađana Irt
New Member
Joined: 2 years  ago
Posts: 4
28. 05. 2017. 19:27  

Želim da se zahvalim organizatorima "Bitke za znanje" i donatorima što su nam omogućili da dobijemo robote. Zaista, pravi način da decu zainteresujemo za programiranje. Kada pravila i organizacija takmičenja postanu precizna, jasna i profesionalno odrađena, ponovo ćemo učestvovati na takmičenju. "Odokativne metode" i promena pravila u toku takmičenja, a naročito njihovo saopštavanje u petak popodne su učinile da žalim što sam decu i sebe angažovala u ovoj manifestaciji.


Dragan, Katarina Baščarević, mihajlomo and 3 people liked
ReplyQuote
dragon
Eminent Member
Joined: 2 years  ago
Posts: 21
30. 05. 2017. 07:42  

Nema druge nego da sami organizujemo takmičenje, imamo robote i mislim da smo dovoljno pismeni i sposobni za to. Zašto da dopustimo da nas ''neko'' ko ne uspe ni da prepiše pravila pa čak i na ovom nivou, vuče za nos. Takmičenje bi moglo da se zove ''Bitka za pravo znanje''. Mogli bi da takmičenje sa Mbotovima uključimo u druga takmičenja koja već postoje kao posebnu kategoriju. Evo ovo je naša vožnja.

https://youtu.be/xfiIltoZVwo


ReplyQuote
Dragan
New Member
Joined: 2 years  ago
Posts: 1
30. 05. 2017. 21:24  

Poštovani, Dragon, da li ste Vi pokušali bar da organizujete fizičko kolo u svojoj školi pa da vidite da to nije ni malo jednostavno, a kamoli na teritoriji cele države. Mislim, odnosno znam jer u svojoj školi učestvujem u organizaciji takmičenja od opštinskog do okružnog nivoa, gde na neka takmičenja dođe i preko 250 učenika i preko 50 nastavnika. Vrlo komplikovano, a kako izgleda nešto veće mogu samo da predpostavim. Gospodine Dragon ne zaboravite da su svim organizatorima fizičkog kola poslata i pravila i spiskovi dece i nastavnika i da su svim učesnicima poklonjeni roboti zahvaljujući angažovanju "tamo nekih" koji nas "vuku za nos". Mislim da ste malo nezahvalni prema ljudima koji su Vam poklonili učila u vrednosti od 500 evra a pri tome nismo ni bili u obavezi da učestvujemo na takmičenju. Po meni sve je bilo vrlo jasno, ali kako kaže ona narodna "ne može se svima namesiti kolača".


ReplyQuote
dragon
Eminent Member
Joined: 2 years  ago
Posts: 21
02. 06. 2017. 15:10  

Poštovani Dragane, slučajno sam i ja organizator takmičenja veći niz godina, tako da mi je jasno kako sve funkcioniše. Očigledno niste pročitali dobro tekst koji sam napisao. Radi se o tome, da na svim takmičenjima fizičkog kola nije bilo isto (mislim na propozicije). Ponavljam, sat vremena pred početak takmičenja postavim pitanje pred svim prisutnim nastavnicima koji su u komisiji, a tu su bili prisutni i predstavnici Bitke za znanje, pitanje koje se odnosi na kretanje robota. Dobijam potvrdan odgovor, a nakon toga deci oduzimaju bodove. Što se tiče organizacije i ''poklonjenih robota'', dajte molim vas, zar mislite da se to radi iz ljubavi besplatno, kao što mi obično radimo organizaciju takmičenja. I da, naravno, nismo morali da učestvujemo u takmičenju, tu ste u pravu. Ali znate ima nas koji se bavimo ovim poslom zato što ga volimo...

Edited: 2 years  ago

ReplyQuote
Brana
Active Member
Joined: 2 years  ago
Posts: 18
02. 06. 2017. 22:48  

Postovane kolege,

svi koji smo se ukljucili u ovo takmicenje smo to uradili zato sto volimo svoj posao! Dakle, nema kolaca za nas nastavnike.... (ovo je sala) Zaista, ovde se radi o cistom "volontiranju" od strane nastavnika. Puno vremena sam utrosila, deca takodje i bas zato sam mislila, da ce neko to da ceni, barem na nacin, da ako se vec nastavnici dobrovoljno i s radoscu ukljucuju-nece dodatno iscrpljivati trazenjem pojasnjenja i slicno...Sam organizator je obecao bolju organizaciju ubuduce, verovatno uvidevsi odredjene nedostatke. E sad, ko bude ponovo ucestvovao, saznace... ja verovatno necu! 


ReplyQuote
Саша Матијашевић
Active Member
Joined: 2 years  ago
Posts: 8
05. 06. 2017. 20:33  

Обзиром да постоји пракса, код такмичења из програмирања, да се објављују изворни кодови такмичара, било би лепо да се та пракса уведе и овде. Ако не за све такмичаре онда макар за оне који су се пласирали на завршно коло, као и решења свих такмичара на завршном такмичању.


ReplyQuote
Page 4 / 4 Prev
  
Working

Please Login or Register